IMP Records, 1986
Pink

Elvis Costello, Napoleon Dynamite, Declan MacManus, noem de man zoals je wil, in mijn ogen kan hij hoe dan ook niks meer fout doen sinds ik hem voor de eerste keer hoorde. Dat was met ‘Watching the Detectives’ in ’78 of daaromtrent. Zijn hele collectie staat bij mij in de kast. Maakt dat mij vooringenomen? Ongetwijfeld, maar dat kan mij (en u ongetwijfeld al evenmin) geen reet schelen.

‘Blood & Chocolate’ heeft ondertussen toch een speciaal plaatsje in mijn collectie verworven. Het is een album dat ik geleidelijk aan ben gaan waarderen en dat nu in mijn lijstje van all time favourites zit. Elvis spuwt zijn vitriolen teksten als vanouds, maar op dit album lijken zijn woorden ingepakt in prikkeldraad. Dat begint al met ‘Uncomplicated’, dat hij als het ware uitkotst over de onthutste luisteraar. De kritiek die hij kreeg op zijn vorige langspeler ‘Goodbye Cruel World’ werd blijkbaar verwerkt op deze schijf, want de hele plaat lang blijft hij zingen alsof de duivel hem op de hielen zit. Speciale vermelding krijgt ‘Tokyo Storm Warning’, dat hij samen met zijn vrouw Cait O’Riordan schreef en het einde van de wereld, de ondergang en het verval van het moderne leven aankondigt. De “eentonige” muziek en het steeds terugkerende refrein zijn getuigen van een dodelijke verveling en oppervlakkigheid.

Costello is sowieso al geen artiest wiens platen je draait als je je goed voelt. Hij bekampt zijn persoonlijke monsters in zijn muziek en is op zijn best als hij de slag verliest. Geen enkel nummer op ‘Blood & Chocolate’ heeft een prettig onderwerp. Steeds draait het om verdriet, woede, lust, hulpeloosheid, verlies en precies dan schittert Napoleon Dynamite. Het lijkt wel of hij zijn verdriet gebruikt als brandstof voor zijn muziek.

The Attractions doen als vanouds hun werk. De broertjes Thomas leveren strak werk als ritmesectie, Steve Nieve vult de gaatjes met piano of orgel en Costello zelf martelt zijn gitaar en vooral zijn stem.

Kan ik dan niks slechts verzinnen over deze CD ? Wel, hier en daar zitten foutjes verstopt : een foute noot, Declans stem die overslaat, een instrument dat te laat wordt aangeslagen, maar producer Nick Lowe was zo verstandig die euveltjes erin te laten. Op de een of andere manier maken zij het geheel nog overtuigender, nog sterker en vooral nog echter.
Als deze plaat nog niet tussen je collectie prijkt, krijg je nu de kans om nog wat extra’s mee te pikken. Alle oudere CD’s van Costello werden begin 2004 heruitgebracht, geremastered en aangevuld met allerlei lekkers, b-kantjes en live-tracks, en dat aan een erg redelijke prijs.