Green Street Hooligans film bespreking Digg* filmbespreking
home muziek besprekingen film besprekingen concert besprekingen evenementen sites forum nieuws zoeken
Green Street Hooligans

3.0

Regie en scenario: Lexi Alexander
Met: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Marc Warren, Claire Forlani e.a.
100 min / USA / 2005


Een titel als ‘Green Street Hooligans’ roept meteen beelden op van dronken, Engelse voetbalsupporters die elkaar verrot slaan na een wedstrijd – of, zoals dat bij ons thuis wel eens heet: “vakantie”. Een cliché zoals een ander, dat wel. De vraag was of deze film dit cliché zou weten te ontkrachten en ons een geloofwaardige blik achter het geweld zouden gunnen of juist niet. Er waren trouwens precedenten voor: ‘The Firm’ met Gary Oldman en ‘ID’ waren allebei zeer sterke drama’s rond hetzelfde thema.

Matt (Elijah Wood) studeert aan Harvard University maar wordt twee maanden voor het behalen van zijn diploma journalistiek van school gestuurd. De kamergenoot van Matt, een cocaïneverslaafde rijkeluisjongen, laat hem opdraaien voor een vondst cocaïne op hun kamer. Ontgoocheld – hoe zou je zelf zijn – vertrekt Matt naar Londen waar zijn oudere zus Shannon (Claire Forlani) woont, samen met haar man Steve (Marc Warren) en baby Ben. Al gauw leert hij Steve’s broer Pete (Charlie Hunnam) kennen. Pete is de leider van de befaamde ‘firm’ Green Street Elite, of kortweg de GSE, die supportert voor West Ham United. Vanaf de eerste kennismaking is het duidelijk dat de GSE geen journalisten kan zien of ruiken, dus liegt Matt dat hij een geschiedenisstudent is. Het feit dat hij een ‘yank’ is, is tenslotte al erg genoeg. Vanaf dan sluit Matt echter vriendschap met de leden van de GSE: hij gaat mee naar voetbalwedstrijden, en vecht tegen de rivaliserende fans van de ploeg Millwall. Maar dan komen ze erachter dat hij helemaal geen geschiedenisstudent is en gaat de bal aan het rollen.

De vechtscènes in deze film zijn wat je noemt: “niet geschikt voor gevoelige kijkers”. Het bloed vliegt naar alle kanten, er vallen een paar doden, en we krijgen zelfs een kind wiens schedel verpletterd wordt onder de voeten van een bende hooligans - yummie. Regisseur Lexi Alexander toont met het eerste gevecht meteen dat ze visueel wel wat in huis heeft: het beeld gaat opeens zeer langzaam of begint te schokken en de camera filmt dit alles voor het grootste deel vanaf de grond, om de energie, agressie en chaos van de situatie te suggereren. De laatste vechtscène zie je dan weer in slow motion en wordt vergezeld van melige muziek die erop bezien is om je een traan te doen wegpinken – het teken van een echte Hollywoodfilm. Toch zijn de vechtscènes niet helemaal ongeloofwaardig of gratuit. De jongens vechten vooral om hun reputatie hoog te houden en niet zozeer uit persoonlijke haat. Wanneer Matt aan Pete vraagt hoe hij moet vechten, antwoordt deze: ‘Think of someone you hate.’ Het geweld hier is niet persoonlijk, maar heeft meestal te maken met het hooghouden van de reputatie - hoewel er af en toe wel eens een gewonde valt na bijvoorbeeld een wraakactie.

Wat je amper te zien krijgt in deze film is een voetbalwedstrijd. Een beetje raar in een film over voetbalhooligans, maar er wel degelijk een reden voor. Lexi Alexander wil ons namelijk een blik gunnen op de mensen achter deze hooligans en focust dus minder op wedstrijden zelf. De brave Harvardstudent die terechtkomt in een vriendengroep vol hooligans moet een toegang tot de film vormen voor het publiek – het is het oude idee: het zouden jij en ik geweest kunnen zijn. De boodschap is duidelijk; hooligans zijn ook maar mensen. De groepsleden van de GSE blijken een normaal leven te leiden naast hun bestaan als hooligan. Zo is Pete een leraar sport en geschiedenis en blijkt hij zeer goed met kinderen te zijn. Bovendien hebben sommige leden van de GSE een gezin, beschermen ze hun familie en laten ze hun vrienden nooit in de steek.

Die ambiguïteit van goeie mensen die vreselijke dingen doen, loopt door de hele film, hoewel het maar de vraag is hoe ver je daarin kan gaan. Matt geeft in het begin van de film aan dat hij veel meer geleerd heeft door lid te zijn van de GSE dan tijdens zijn universitaire opleiding. Dit klinkt natuurlijk een beetje moraliserend en het kan als een rechtvaardiging worden beschouwd voor het brute en zinloze geweld dat de hooligans gebruiken.

De acteurs zetten goede acteerprestaties neer, maar de film verliest op het einde toch wel wat van zijn geloofwaardigheid. Amerikanen hebben iets met happy ends waardoor ze een film wel eens weten te ontkrachten en dat is net wat er hier gebeurt. Eén van de GSE leden sterft, maar wordt meteen een held omdat hij zijn leven opgeofferd heeft voor dat van een ander. Daarna is het nog niet gedaan, nee, Matt gaat zijn oude, verslaafde kamergenoot weer opzoeken, of wat had u gedacht? Het hele verhaal eindigt dus op een moralistische noot, die nergens voor nodig was. Green Street Hooligans heeft zo z’n zwakke punten, maar alles bij elkaar genomen is de film toch een kijkbeurt waard.

Klik hier om deze DVD nu te bestellen!
Door Sofie De Cocker 16/01/2006 - categorie : movie - Afdrukken

verstuur dit artikel aan een vriend    Share on Facebook

 Lees de reacties (64) van anderen of geef uw mening

  Reacties

hey
Door op 28/01/2006 om 21:32

deze film is echt de moeite waard echt een mooi verhaal xxx maaike

Green street Hooligans
Door op 30/01/2006 om 20:43

Green street Hooligans is een geweldige film!!!! Ik moest huilen toen Pete dood ging. En vond de scene dat hij in zijn blote buik binnen kwam erug spannend :P.


Door op 01/02/2006 om 18:24

SUPER film, hij laat de realiteit zien en ik spreek je tegen wanneer je vindt dat dit een happy end is,want dit is totaal geen happy end,de major sterft. Het is niet prototype film van amerika, het is gewoon een SUPERFILM !!!

green straat hooligans
Door ikke op 02/02/2006 om 14:01

Het is een pracht van een film , krijgt van mij zeker 4 sterren , deze zit goed ineen en geeft een perfect beeld weer van het milieu van de harde kern supporters . Maar ik moet bovenstaande gelijk geven , het is niet echt een Happy ending vermits Pete sterft . Oke ja Matt keert terug naar Amerika maar hij laat gewoon zien wat hij geleerd heeft van Pete en dat is Stand my ground
de film is kei goe

Cooooolllll
Door op 08/02/2006 om 08:49

Vet coole flim gek

zalig
Door dhoopie op 13/02/2006 om 20:29

ik vond de film echt zalig , het laat de realiteit zien van harde kerns die extreem achter ulderen club staan , van mij krijgt hij direct al zijn sterren
ge kunt de film maar in 1woord omvatten
PRACHTIG

heerlijk
Door ferdinand van helmondt op 19/02/2006 om 21:07

deze flm kijk ik nog elke dag zo goed blijft hij ik hoop dat er nog meer delen ervan komen

Kei Hard
Door Kei Hard op 21/02/2006 om 19:03

Iik Vond deze film egt kei hard ik hoop zeker dat er meer dele van kome

gewldige film
Door keeker op 27/02/2006 om 22:13

dis egt een geweldige film een zeker mijn lievelingsfilm alleen tis zo kut dat er altijd een coole gozer dood moet gaan pete had moeten blijven leven man hoop ook dat er meerdere delen komen zal wel weer niet

super
Door JNY op 13/03/2006 om 16:45

Coole film, zeker de moeite waard om te kijken. Geeft een naar mijn mening een redelijk goed beeld weer van de hooligan!

ManU rulezzzzzzzzzzz


Door op 18/03/2006 om 20:33

vet ik heb hem nog niet gezien maar wel een klien stukje ik wil hem zeker zien vete film 10 sterren waard

top
Door sander op 19/03/2006 om 00:38

deze film is zeker weten aan te raden
goed verhaal,,,
zo krijg je ook een andere kijk op het voetball

knappe jongens
Door op 25/03/2006 om 18:12

er spelen knappe jongens mee in die film
ik zou ook wel willen mee doen in die film
die eene jongen vindt ik die van lord og the ring wel knap en die andere ook

green street hooligans
Door op 29/03/2006 om 12:04

echt een prachtfilm:) alleen jammer dat de ooh zo mooie pete doodging mjaa .. heb um nou al vaak gezien maar gaat niet vervelen!!

klasse
Door ruben op 11/04/2006 om 12:07

SUPER film, hij laat de realiteit zien en ik spreek je tegen wanneer je vindt dat dit een happy end is,want dit is totaal geen happy end,de major sterft. Het is niet prototype film van amerika, het is gewoon een SUPERFILM !!!

niet goed opgelet he, de major sterft niet, het is zijn broer die sterft.

Wel een zeer goede film

SUPER
Door maike op 02/05/2006 om 19:35

echt een super goede film! Ik heb hem nu 3 keer gezien maar krijg er niet genoeg van! Echt een topper; 5*

T'is wel jammer dat die leuke Pete dood gat; maargoed ;)


Door Beest op 08/05/2006 om 22:46

Dit is echt 1 van de betere films die ik al gezien heb, schitterende acteer prestaties en het typische Amrikaanse Happy ed stoort me zelfs niet. Ehct dik de moeite waard!

green street hooligans- g.s.e
Door hodo op 21/05/2006 om 20:53

super super mooie film een mooi liedje
crazy bobbels in die air ..
maar ik w8 nog op hooligans 2
je krijgt van mij 5 sterenn
aleen zielig dat pete dood ging
en steve werd neer gestoken maatja
super super mooie film ***** vooor jullie !

Green Street Hooligans
Door Lady op 21/05/2006 om 23:03

het is ind een pracht van een film.
vind het kei leuk als matt uit z'n eigen begint te vechten eerst vecht ie (zoals pete) zegt als een meisje, maar dan tijdens het eerste gevecht zie je hem ene neer kloppen. dat was zo van waw da was sjiek.
bij ieder gevecht vond ik het wel erg sjiek enz want ik en m'n maatjes kregen ook zin om te vechten hihi want onze groep naam is de Zonhovense Hooligans :)

ik vind hem echt geweldig een zeer mooie film


Door Talliej op 26/05/2006 om 12:35

Echt een prachtige film... Zie je ook es een stukje realiteit. Vond het wel zeer jammer dat Pete dood ging, zo'n knappe !! Ik en me vriendin zaten wel ff met de tranen in de ogen... Deze film is zeker aan te raden!

Green street Hooligans
Door Jolene op 28/05/2006 om 13:13

Green street hooligans is echt de beste film die ik ooit gezien heb!
Bij Pete's dood kreeg ik echt tranen in mijn ogen ... En de muziek, als ik nu nog ternaar luister krijg ik echt kippevel...


I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high,
Nearly reach the sky,
Then like my dreams,
They fade and die.
Fortune's always hiding,
I've looked everywhere,
I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air.

Deze film is gewoon SUPER !!!

Hooligans
Door 16 v op 03/06/2006 om 18:05

'k vond de film echt waanzinnig. En zoals elijah (of hoe schrijf je 't?) zijn rol speelt dat is echt niet te evenaren! Hij geeft je echt zo 't gevoel van:"Kom eens hier jongen". Echt top om de menselijke kant achter deze hooligans eens te zien.

Een woord: GENIAAL

GSH
Door Marijke op 04/06/2006 om 20:11

Het was echt een GEWELDIGE film :D
Kan der egt geen genoeg van krijgen, en dan die Pete (L) Hmmmm ..
En dat het geen happy ending heeft is ook niet erg wel, hoeft ook niet altijd!
& nu krijg je ook een beter beeld van hoe het nu echt is, over die Hooligans enzo. Had er wel veel van gehoord, maar dat het zo ging had ik niet verwacht!
Maar zoals ik al zij; vind het een super film!!

green street hooligans england
Door op 23/06/2006 om 18:01

de film is de beste die ik gezien heb go on west ham

green street hoolingans
Door kimy op 21/07/2006 om 13:22

echt vette film al 4 keer geizen en een schoon jongen charlie hunnam zit er in 5 sterren minstens .wel vind ik dat het erg is dat pete dood gaat hij was fijnste
maar jah echt te gek die film

love pete
Door op 29/07/2006 om 00:48

wel k*t eind.. mja de rest van de film was helemaal geweldig.


Door Judith op 29/07/2006 om 20:13

echt een mooie film. 't is juist wel het standaard hollywood einde! dr zit wel een happy end aan! maarja, dat mocht de rest van de film niet drukken. Ik moest ook huilen toen Pete doodging! Super & zeker de moeite waard om te gaan kijken! kusje

green street holigan
Door op 07/08/2006 om 17:36

de max van een film ik zou er kunnen naar blijven kijken
ik hoop dat er snel een tweede film komt

Relaxed
Door op 08/08/2006 om 03:34

K vond de film echt relaxed.. Mooi verhaal.. alleen t einde was een beetje minder..


(ik zou er kunnen naar blijven kijken.. uhhh leer grammatica man... het is: ik zou er naar kunnen blijven kijken) ;)

net zo mooi
Door Ferit op 09/08/2006 om 13:54

de mooiste film die ik ooit heb gezien,, vol passie emotie,, en spanning erin,, dikke 5 sterren krijgt deze pr8tige film,, weet iemand of er nog een hooligans 2 kOMt??

I'm forever blowing bubbles
Door jacky cane op 13/08/2006 om 19:44

great cast
great movie

let's show them all some reality..

Leipe Film
Door ZoxxY op 14/08/2006 om 20:01

Heb Never Nooit Zo Vette Film Gezien!


Door NSC Casuals op 01/09/2006 om 20:10

Komt realiteit opeens dichtbij zeg...
Vette film...
wacht met smacht op deel 2.

Yids are the best
Door Yid Army op 21/09/2006 om 13:49

Vette film, geeft beeld goed weer van de realiteit. De kaos tijdens een gevecht, zo is het in het echt ook.

Alleen jammer dat in het begin die Tottenham gasten gepakt worden....

YID ARMY!!!!

GSE
Door op 04/10/2006 om 22:31

zalige film ; ik heb er al 5 keer naar gekeken en mn vriendin kijkt er elke dag naar ! Charlie Hunnam is birre vo te zien spelen . Vindt et erg jammer dat hij doodgaat ;( om te bleitn .. ! En hun liedje is ook de max . i will blowing bubbles , pretty bubbles in the air , they fly so high , they reach the sky .. !!

Voetbalwedstrijd soundtrack
Door GSE fan op 16/10/2006 om 16:58

wie weet de naam van het liedje bij de eerst voetbalwedstrijd ??
Dat is echt een lauw nummer =)

Echt fantastische film :D

blowing bubbels
Door vraagje op 30/10/2006 om 18:22

eerst en vooral GSE is een geweldige film! heeft toevallig iemand de lirics van blowing bubbels in the sky?

i'm forever blowing bubbels
Door david west ham united op 01/11/2006 om 14:26

best fucking film ever!reality is back.

GSE
Door op 03/11/2006 om 21:05

heerlijke film, elke keer als ik hem weer kijk, krijg ik kippenvel :+
5 sterren!!


Door gse op 04/11/2006 om 19:10

te machtige film vele betere film als the football factory.

dit is echte realiteit

the major 4ever.

hopen op hooligans 2

fuck
Door vv op 13/11/2006 om 19:57

ik vind dat een goe film er word veel fuck gezegt dat is een nadeel in de film

fuck green street.


Door Jasper op 23/12/2006 om 19:35

Echt een super mooie film

GREEN STREET ELITE :D

song
Door ... op 02/01/2007 om 20:48

weet iemand de titel van de song tijdens het laatste gevecht ??? zalege film BTW

open eind
Door spikenine op 20/02/2007 om 13:22

als eerst de film was echt heel goed
mooie cenes meschien het moraal aan het begin wat dunner gelaten dat dat aan het eind pas komt (is de verassing groter)
een open eind voor een vevolg vind ik van wel.
de major zou wraak kunnen nemen (lijkt me te makkelijk)
ik denk eerder omdat matt bubbles zingt aan het eind dat hij toch op een of andere manier terug gaat om de GSE verder te leiden.
who knows
je kan wel zeggen ander land/team/side maar dan wordt het een beetje van het zelfde dan kun je beter een serie maken voor laat op de avond .meschien komt er wel een 2de maar of tie dan beter is das afwachten
mzzl
Elijah Wood kicks everything

UNITED!!
Door liess op 25/02/2007 om 17:25

I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air,
They fly so high, nearly reach the sky,
Then like my dreams they fade and die.
Fortune's always hiding,
I've looked everywhere,
I'm forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air. ZALUG LIEKE FILM SUPER GOE AANRADER !!!!GSE!!!!

STAND YOURE GROUND
Door Anoniem op 27/02/2007 om 21:00

Ik vind het echt een te gekke film. Jammer dat Pete doodgaat. Maar ik heb hem nu 4x gezien maar dat word zeker nog wel vaker.!!

vet::D
Door op 01/03/2007 om 21:58

Enorm vette film...geeft echt een geweldig beeld van reputatie en trots enzo...Heerlijk liedje ook:):P

GSE!!
Door op 31/03/2007 om 19:06

super film!! kheb em 7 keer op 5 dage gezien!! kword die nooooooit beu!!!
stand your ground and fight!!
GSE

2e film!!!!!
Door joery op 21/04/2007 om 19:37

ik hoorde vandaag dat er nog een hooligans film komt weer over westham en nu zit matt er niet meer in en gaan ze meer door op het vervolg van de gse

egt zo relacd ik kan niet wachten

green street hooligans
Door green street hooligans op 27/06/2007 om 15:16

echt een goeie film aleen op het einde vind ik het erg dat pete dood gaa maar voor de rest een goeie film hoopelijk komt er 2de uit

Mooi
Door Jose op 01/08/2007 om 19:03

Ik vond het egt een super film..!!
leuk verhaal, & natuurlijk leuke boys;)

Groetjes

zaaligg
Door roy op 09/08/2007 om 00:22

wat is de titel van het liedje bij de voetbalwedstrijd ,? zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaliga film ! ! !

lekker en vraagje
Door Zwan(L) Charlie hunnam op 12/08/2007 om 16:34

charlie hunnam is ongelofelijk
en ik heb een vraagje: is er ook een 2e deel van The hooligans?

vet stoer
Door janheerke op 23/09/2007 om 14:16

een echte vette film heb hem al 15 keer gezien maar jah ik kan er maar niet genoeg van krijgen

gse
Door alan op 03/10/2007 om 20:14

ik vind hooligans een van de beste films ter-wereld.ik heb ook een hooligan club bsev en ik ben nog maar 11 en we vechten op school op straat en int puls. ik vind het wel stom dat pete dood gaat. stand your grand ent fight.

One Blood
Door op 13/10/2007 om 00:06

naam van dat ene nummer is:One Blood van
Terence Jay

goede film
Door efvehahaha op 23/10/2007 om 23:53

Erg mooie film, hopen maar op deel 2!

van alan
Door zakaria op 12/11/2007 om 18:01

ik ben de vriend van alan ik vecht ook op schoolen overal onze klub noemt GSC

mooie film
Door op 05/12/2007 om 20:06

hoi ik vind deze film geweldig ik vind ie piet kei knap maar toen ging hij doood .klinkt misschien raar maar ik kreeg er tranen van in mijn ogen en ik vind dat laatsen gevecht wel vet aar ik wil deel 2 ook zien .ik was ook kei boos op die man die piet dood geslagen had.gr cissie

iritant goeie film
Door weuw op 07/12/2007 om 23:13

deze film is flink hard en dat is chill.
ik hou van voetbal dus dat effect is ook prachtig..!!!

SUPER!!!
Door mee op 20/03/2008 om 16:02

egt mzzs goeie film!!!

LEIPE FILM!
Door - op 29/06/2008 om 12:47

ik vind dit echt een gruwelijk mooie film!

Is er van deze film een deel 2?! :O

Ik vond het ook vet zielig dat Pete dood ging, en het ook tranen in mijn ogen!

Gr. Mel

Deel 2
Door GSH op 05/07/2008 om 21:24

jaa zouw wel vet zij als er ook een dee l2 kwam

gr

Mijn versie over de film
Door Bleu army op 08/02/2010 om 15:19

Heb al heel wat films bekeken over dit onderwerp en moet zeggen deze is DE BESTE OOIT.
U die deze film moest bespreken kent waarschijnlijk niks van voetbal af, laat staan hun fans?
Vechten komt 99% altijd voor of (en) na een wedstrijd, vandaar zie je niks van voetbal in deze film.
Gaat tenslotte over geweld en niet over voetbal op zich!
Vechten komt uit haat voor een ploeg gericht naar hun fans of persoonlijk en ja dat kan je aandikken door te denken aan iemand dat je echt de hel in wenst.
Tegenwoordig in deze tijd vol stress zoekt ieder wel een uitlaat klep: sporten, drinken, roken, ect.

Tip als u ooit nog eens zulk een film moet bespreken zoek ook eerst beter op alles om en rond het echte voetbal gebeuren.
Al is het grote voetbal geweld in België verdwenen, goed of niet wie ben ik om er over te oordelen lol.
Maar een ding klopt ieder van ons geeft een duistere kant.
Dat die ene sterft doet hij uit broederliefde zoals we dat noemen, echte vrienden gaan niet gaan lopen maar vechten terug voor hun vrienden mag kosten wat het kost.
Dat is echte vriendschap!
Hij moest gewoon dood in de film anders ging het hele plaatje niet kloppen net zoals die gast die vuile rat op het einde een lesje moest gaan leren, SUPER.

Er is al een tweede film van deze, maar persoonlijk vind ik die echt maar niks.

Dior

  Reageren

Pseudo :

E-mail :

Titel :

Reactie :

Het is mogelijk dat uw reactie niet onmiddellijk op de site verschijnt. De redactie controleert ze eerst op de relevantie voor zowel site als andere bezoekers. Beledigingen aan het adres van recensenten en lezers worden niet als dusdanig beschouwd.

Gelieve de uitkomst van onderstaande som in te vullen in het veld hieronder:Blader in ons volledig archief
Film van de week

Live vanop Docville: Extreme Love en Surviving Progress
Onze man is momenteel niet uit Leuven weg te branden: hij was één van de weinige niet-BV's die zich konden binnenwurmen in de masterclass van Louis Theroux, en tussendoor zag hij films. Films zoals 'Extreme Love', een pakkende documentaire van diezelfde quasi-verlegen Brit, en 'Surviving Progress', over de zware tol van de economie.
Featured
Danny Deckchair
Spike's ballonvaart
Dog Soldiers
Aanbevolen door topfokkers!
Windtalkers
Twijfelachtige heldenmoed
The Others
Verbluffende ode
Training Day
Behoorlijke acteursfilm
© Copyright Digg*    Contact*    Redactie*    About Digg*    Privacy*    Adverteren*    Webdesign* by T-Kila & Lemon8...
eXTReMe Tracker
cached on 13.10.2015 15:33:23  Page generated in 0.0299 seconds.