Sufjan Stevens + Gravenhurst Concert bespreking Digg*
home muziek besprekingen film besprekingen concert besprekingen evenementen sites forum nieuws zoeken
Sufjan Stevens + Gravenhurst

Het was Nick Hornby (schrijver van o.a. ‘About a Boy’ en fervent muziekliefhebber) die in zijn boek ’31 Songs’ schreef dat hij nooit een plaat met een lullige hoes koopt. Ik heb iets dergelijks met titels van nummers. Als ik op de achterkant van een CD-doosje kijk en lange titels opmerk, word ik al gauw achterdochtig. En Sufjan Stevens spant op dat vlak de kroon. Titels als ‘All Good Naysayers, Speak Up! Or Forever Hold Your Peace!’ zijn schering en inslag (zonder overdrijven). Ik ben dan ook wat blij dat ik mijn achterdocht even opzij heb gezet en die platen (‘Michigan’ en ‘Seven Swans’) heb gekocht. Hij brengt namelijk fluisterpop van het allerhoogste niveau en heeft er bovendien geen enkel probleem mee dat ook live te doen overkomen.

Maar eerst was er Gravenhurst als voorprogramma. Nick Talbot moet het op deze tournee doen zonder bassist en drummer (hij had zijn sampler als troost meegebracht). Misschien is het daardoor dat dat tikkeltje extra ontbrak. Neen, slecht was het zeker niet. Talbot leefde zich in in zijn liedjes (en als afsluiter leefde hij zich uit op zijn sampler), maar de vonk sloeg - bij mij althans - niet echt over. De nummers, waarvan een aantal van hun in november te verschijnen nieuwe CD, spraken mij niet echt aan, maar ik geef eerlijk toe dat ik wel eens van mening ben veranderd na enkele luisterbeurten.

Over dus naar Sufjan (spreek uit als “Soefjen”). Uiteraard had hij zijn zelfgetekende kaart van Michigan, zijn geboortestaat, bij zich en hij genoot ervan om zijn sprakeloze (het was vaak adembenemend stil in de AB-Club) publiek te kunnen vertellen over zijn min of meer gewone jeugd of zijn verhuis naar het noorden en dit steeds te illustreren met alweer een prachtig nummer, opgedragen aan zijn toenmalige vriendin (‘The Dress Looks Nice On You’) of zijn zus (‘Sister’). Die verhalen leken nergens te storen en haalden nooit de vaart (als ik dat in dit geval zo mag noemen) uit dit optreden. Vaak leek het meer op een vertelsessie, maar blijkbaar is Sufjans leven interessant genoeg om een Belgisch publiek te boeien. Misschien was dat omdat ieder van ons wel iets leek te herkennen in die verhalen. Ik heb me in elk geval geen moment verveeld en heb genoten van heerlijke liedjes als ‘Romulus’ en ‘Seven Swans’. Wat mij betreft, mag hij zijn volgende cd dus volproppen met titels van 22 woorden. Als het kon, bestelde ik nu al mijn kopie van het ongetwijfeld opnieuw boeiende ‘Illinois’ én de overige 48 staten..

In samenwerking met De Muziekfriek

Door Patrick Van Gestel 07/10/2004 - categorie : - Afdrukken

verstuur dit artikel aan een vriend    Share on Facebook

 Lees de reacties (1) van anderen of geef uw mening

Blader in ons volledig archief
CD van de week

Liam Finn: Fomo
muzikaal orgasme
Featured
Grace Jones - Shaggy - Arid - Das Pop
fotoverslag
Suikerrock, Tienen, 31 juli 2010
PJ Harvey
de sterrenhemel in
Koninklijk Circus, Brussel, 19 februari 2011
The Rifles
steengoed
Botanique, Brussel, 7 april 2009
Cactusfestival 09: dag 1
gebrek aan hoogtepunten
Minnewaterpark, Brugge, 10 juli 2009
Cactusfestival 09: dag 3
eindigen in schoonheid
Minnewaterpark, Brugge, 12 juli 2009
© Copyright Digg*    Contact*    Redactie*    About Digg*    Privacy*    Adverteren*    Webdesign* by T-Kila & Lemon8...
eXTReMe Tracker
cached on 31.07.2015 19:23:42  Page generated in 0.0144 seconds.