Happy New Ears – Das Böse Ding + Bart Maris & Les Poubelles Concert bespreking Digg*
home muziek besprekingen film besprekingen concert besprekingen evenementen sites forum nieuws zoeken
Happy New Ears – Das Böse Ding + Bart Maris & Les Poubelles


Limelight, Kortrijk, 5 oktober 2004

Er zijn soms van die dagen dat je, als je de deur achter je dichttrekt voor een avondje muziek, gewoon voelt dat er iets unieks te gebeuren staat. Het was met die ingesteldheid dat ondergetekende plaatsnam in het knusse zaaltje van het Kortrijkse kunstencentrum Limelight, waar trompettist Bart Maris en zijn muzikale vrienden van Les Poubelles (les plus belles des poubelles) – leden van zijn projecten Moker en Kamikaze – het podium innamen voor een verzameling Whipped Tunes and Other Delights. Muziekjes die Maris tijdens zijn indrukwekkende loopbaan als studio- en gastmuzikant verzamelde, maar nog nooit hun weg naar een podium vonden. Van een man die de voorbije jaren zijn stempel heeft gedrukt op platen in elk genre, mag je verwachten dat hij zich ook voor eigen werk niet voor één gat laat vangen. In ruim een uur kregen de aanwezigen dan ook alle facetten van Maris te horen: van swingende, toegankelijke passages, over filmische sfeerstukken tot experimentele, dissonante jazz; Maris en zijn kompanen konden er weg mee en raakten er ook mee weg, hoewel er soms tot op het randje van de pijngrens werd gemusiceerd.
Maris maakte er trouwens totaal geen one-man showvan. Zijn vijf metgezellen kregen ruim de gelegenheid om zich in de kijker te spelen, iets waarvan vooral saxofonist Zeger Vandenbussche en het drummende duo Tom Wauters (die ook uitblonk op klarinet) en de met een onweerstaanbare mimiek gezegende Giovanni Barcella dankbaar gebruik maakten. De sfeer was gemoedelijk, één van vrienden onder elkaar en ook muzikaal ging het er losjes aan toe.

Helemaal te gek werd het met Das Böse Ding een jazzy rariteitenkabinet dat is ontsproten aan Supernova, dé toonaangevende big band uit het Duitse Ruhrgebied. Saxofonist/bandleider Jan Klare – in een pyjama-achtige outfit waarmee ik zelfs niet in mijn bed zou durven kruipen, laat staan op een podium – en zijn maats lieten zich een uurtje van hun beste kant zien: gespierde jazz met overduidelijke rockinvloeden, droge humor die vooral tot uiting kwam in de rudimentaire bindteksten en de plotse samenzang en tonnen lef.
Hoewel Das Böse Ding met beide voeten in de jazz geworteld is, is het hun kruisbestuiving met andere genres die hen uniek maakt. Sommige passages klonken lekker laidback en zelfs loungy, andere gingen dan weer uit van klassieke, repetitieve rockstructuren. Klare liet zijn saxofoon snerpen en scheuren dat het een lieve lust was, de reusachtige bassist Hartmut Kracht gaf er een geweldige lap op met als hoogtepunt een indrukwekkende “gitaarsolo op vier snaren”, mét feedback. Langs de zijkant van het podium gaf Martin Scholz van jetje, een helmboswuivende orgelist die zich liet betrappen op Ray Manzarek-aspiraties en meermaals in duel ging met Klare’s saxofoon. Die haalde trouwens slechts op het nippertje het einde van het optreden, toen Klare ze plompweg liet vallen. Niet echt professioneel, maar zoals met de andere schoonheidsfoutjes tijdens dit optreden – of moeten we performance zeggen – werd dit ongelukje opgevangen met de nodige humor. De kwinkslagen van de druk gesticulerende drummer bijvoorbeeld, die mij vaagweg aan Horst Buchholz deed denken, maar naderhand gewoon Wolfgang Ekholt bleek te heten.
De doortocht van Das Böse Ding op Happy New Ears was een uitdagende, amusante en spannende tocht langs de grenzen van de jazz en ver daarover.

Door Prof. Joost 07/10/2004 - categorie : - Afdrukken

verstuur dit artikel aan een vriend    Share on Facebook

  Dit artikel heeft nog geen reacties. Klik hier om uw mening te geven. 


Blader in ons volledig archief
CD van de week

Liam Finn: Fomo
muzikaal orgasme
Featured
Tomorrowland - Zaterdag
fotoverslag
Tomorrowland, 24 juli 2010
Milow
fotoverslag
OLT, Antwerpen, 31 augustus 2010
Les Nuits Botanique: Akron/Family + Straned Horse
intiem
Botanique, Brussel, 17 mei 2011
Les Nuits Botanique: Bill Callahan
niet meer dan behoorlijk
Théatre 140, Brussel, 17 mei 2011
Placebo
geslaagde try out
Koninklijk Circus, Brussel, 2 juni 2009
© Copyright Digg*    Contact*    Redactie*    About Digg*    Privacy*    Adverteren*    Webdesign* by T-Kila & Lemon8...
eXTReMe Tracker
cached on 09.10.2015 18:07:51  Page generated in 0.0173 seconds.